Hallo,
Ik ben Teun en afgestudeerd voor 'Leidinggevende Brood & Banket Bakkerij Niv. 4'.
Doordat ik in het bakkersvak zit, is een boilie maken erg leuk.(Deegbereiding)
Hierdoor kun je in elk seizoen inspelen met een goeie boilie.(Suikers, Eiwitten, Koolhydraten etc)
Uiteraard moet je rekening houden met een aantal factoren!
Als je dit eenmaal onder de knie krijgt/hebt, word karpervissen in elk seizoen erg leuk.
Doordat je alles naar je eigen hand kunt zetten, verklein je de kans op 'blanken".
PR buitenland: 22,9 kg (Spiegel, Lac de Montbel)
PR Nederland: 19,75 kg (Schub, Beekse Bergen)
De Karpervisser
Ik ben al een visser vanaf jongs af aan. Ik ging altijd mee met mijn vader naar putjes of riviertjes om die te bevissen op voorn of brasem. Zo af en toe pakte ik ook een kleine karper, die dan goed tekeer ging. Dit ging ik later beoefenen met een vaste stok met topstiek. Dit trok toen veel belangstelling tijdens een viswedstrijd waardoor ik een paar meter moest lopen met mijn vaste stok langs de kant om toen des tijds die karper van 6 pond te landen.
Dit ging zich verder ontwikkelen toen ik een beetmelder ging kopen(bij de Lidl) en een karper hengel kreeg van mijn neef.
Ik heb de karperziekte sinds mijn 14e, en dat begon met voornamelijk karperen op kleine putjes. Die beviste ik met een beetmelder (van de Lidl) en een simpel hengeltje, met een schuif systeem van een voerkofje met daaronder een simpel haakje met maïs eraan.
Dat is zich verder gaan ontwikkelen waardoor ik met mijn ouders naar campings ging met karperwater in de buurt of eraan. Op den duur ga je jezelf steeds meer verdiepen in de theorie en leer je meer van de praktijk momenten. Vervolgens ging ik mezelf ontwikkelen op school als 'bakker" waardoor ik ook me aas zelf ging maken. Dit begon met recepten van me neef, die ik dan draaide. Op den duur ging ik zelf recepten samenstellen wat uit liep tot niks, maar doordat ik mezelf ging ontwikkelen als 'bakker" kreeg ik ook daarin meer controle en kennis. Nou mix ik zelf me eigen receptuur tot soms het gemak van 'Mainline mixen". Nou stel ik van alles zelf samen, van zaadsoort en smaken tot structuur en geur/olie afname tot het aanpassen van kant & klare mixen. (In mijn geval, Mainline mixen verfijnen/veranderen tot mijn eigen type bol.)
Nou ben ik gespecialiseerd in karpervissen en verdiep ik me volkomen op de karper.
Hier een aantal punten om te vertellen waarop je kunt/moet letten;
- Hoe de wind staat
Als wind jou stekken op waait kan dit gunstig uitpakken. Karper trekt mee met de wind/stroming.
Maar in de winter periode liggen ze liever uit de wind.
- Aanbod natuurlijk aas
Speel hierop in met je boilies, succes gegarandeerd. Overhangende takken met besjes eraan, vis daar eens met een boilie met kersen smaak.
- Temperatuur van het water
Koud water betekend dat de karper ook niet veel doet, let hierop! Ook zal de vertering langzamer gaan, zorg er dus voor dat je boilie niet vol zit met vetten en koolhydraten. Is lastig te verteren waardoor de karper snel zal verzadigen.
- Flavour basis
In zomer maanden is een boilie met olie flavour aantrekkelijk. Wordt het kouder raad ik flavour op waterbasis aan inplaats olie. Olie lekt slecht/niet in koud water.
- Zaad toevoeging boilie
Een boilie met veel/grof zaad, lekt meer dan een boilie met fijn zaad. Let wel op, een boilie met grovere structuur wordt ook sneller geurloos. Vis je op rotte bladeren of blubber bodem, zal de boilie de vieze geuren van de bodem opnemen, waardoor de boilie minder aantrekkelijk wordt door onze vriend karper. Ruik maar eens aan een boilie na een nacht vissen.
- Voer strategie
Ik voer 9 op de 10 keer verspreid. Waarom? Een karper moet dan zoeken naar zijn aas. Voer je alles op een hoop of zeer compact zal de karper sneller argwaan voelen. Dit is dan met name de grotere exemplaren, de kleinere zullen als gekke grazen. Met gevolg een harde run, aangezien die gewoon zonder gevaar erop los azen. Voer je gespreid, zal de karper hier en daar een boilie vinden en moeten zoeken naar een boilie. Hierdoor blijven ze zoeken naar een boilie zonder enig gevoel van argwaan en zo opeens stuiten op jou boilie met onderlijn, die gewoon wordt gezien als de aantallen boilies ervoor die hij/zij hier en daar oppakte zonder problemen.
- Springende karper
Waar een karper regelmatig boven springt, betekend vaak een hotspot. Vaak bevinden zich daar insecten waar onze vriend gek op is. Na een aantal van deze insecten gegeten te hebben zullen er gassen ontstaan waardoor je bellen plakkaten zult zien op die stek. Ook als er hevig over de bodem wordt gezogen zullen er gas bellen ontstaat door de aardgas in de bodem. Door de gassen wat ze teveel wordt op een gegeven moment, zullen ze een sprong maken, ook kan dit zijn om parasieten van zich af te schudden.
- Verrekijker
Neem altijd een verrekijker mee. Hiermee kun je goed waarnemen waar aas bellen zijn of kolken. Ook hiermee kun je hotspots vinden.
Doe hiermee je voordeel mee!
Maak jouw eigen website met JouwWeb